måndag 29 april 2013

Vithajen!


Vithajen så kallad ( The great white shark ) lever bland annat i Nya Zeeland, Sydafrika och i medelhavet. I medelhavet mellan Malta och Italien bor det flest. Vithajar gillar inte människokött men tror att vi är delfiner just därför attackerar den. Honorna blir större än hanarna och är gravid i 12 månader. I Nya Zeeland är vithajarna på latin ( Carcharodon Carcharias ) fridlysta. Vithajen kan bli cirka 6,4 m och väga upp mot 1,5 ton. Trots den tunga vikten kan den här hajarten simma upp till 50 km/h.

The great white shark ( vithajen ) har upp mot 300 tänder som kan bli 3-4 cm långa medans människor bara har cirka 25 tänder. Hajen brukar simma längre ner i djupare vatten, men kommer upp för att hämta mat. Den toppar också med antal hajangrepp i världen men siffran på angreppen har sjunkit en hel del. Det är bara hela 250 st varav 20 har dött på ungefär 7-6 år. Vithajarna simmar helst längst kusterna. Hajarnas ögon är svarta men då när den attackerar stänger den ögonen då dom blir vita pågrund av ögonlocken. Dom stänger ögonlocken lite som ett skydd men det hjälper inte så värst mycket. Man kan åka och titta på vithajar i Nya Zeeland och Sydafrika. Har man riktigt tur får man se vithajen ta sats från botten och komma upp i full fart och hoppa upp ovanför ytan och greppa tag i sitt byte. Ibland har vithajen huvudet ovanför vattenytan bara för att observera.

Den här arten älskar sjölejon och det är tyvärr så många som försöker döda vithajen. Det är ett otroligt intressant djur. Vithajen är ett av världens största rovdjur.Men den är inte den största rovfisken. Vithajen är den mest dokumenterade hajarten i världshistorien. Hajar måste däremot simma för att kunna andas. Vithajen känner blod lukt från flera mil.

Källor: 

www.vithajsafari.se 
www.hajar.se



Av: Neno

3 kommentarer:

  1. Star: Du fick med mycket och intressant fakta.
    Star: Du stavar bra, du hade inget stavfel.
    Wish: Jag har ingen önskan.

    SvaraRadera
  2. Jag är imponerad Neno!
    Vilken bra text och oj vad mycket spännande och viktig fakta du fick med. En förbättring kan vara dina meningar. Ibland kan man läsa igenom texten och lägga till "små ord" för att få texten att flyta på mer. Du förklarar ord och begrepp mycket bra!

    SvaraRadera