måndag 29 april 2013

Egypten


Egypten är ett stort land i östra Nordafrika. Det bor ca 78 - 80 miljoner invånare där.
Huvudstaden heter Kairo och är en av världens största städer. Det bor ungefär 8 miljoner invånare i Kairo. Den näst största staden är Alexandria som har blivit den mest kända. Det officiella språket som de flesta invånarna pratar är arabiska, men många andra pratar, franska samt engelska. Landet är en republik och deras valuta är egyptiskt pund. Egyptens nationaldag är den 23 juli. Landets högsta berg är Catherine och den längsta sjön
är Nassersjön, som är 5250 kvadratkilometer.

Egyptens östkust gränsar precis till Röda Havet.  Deras klimat består av mycket öken, som är ett obeboeligt klimat. Den öken som finns där, hör till Sahara, som är en av världens största öknar. I vissa egyptiska öknar kan man rida kameler. En flod som ligger i landet är Nilen (6695 kilometer), som är en av de längsta i hela världen.Städerna som ligger runt Nilen är de äldsta civilisationerna i hela världen. I Egypten har de två olika årstider som är, sommar och vinter. Sommaren varar från maj till oktober.

Det finns många olika nöjen i den egyptiska kulturen. Man dansar mest magdans och
en annan dans som heter Sufi. De lyssnar på musik inom olika genrer  t. ex. klassisk pop.
Det har funnits en känd sångerska på 1900-talet som kallade sig Umm Kolthum.
En vanlig sevärdighet som det finns väldigt många av är pyramiderna. De gjordes för att faraonerna (kungarna eller drottningarna), ville visa sig mäktiga nog att kunna  bygga upp dem. Med hjälp av över hundra  män, kunde de bygga upp dem till över 140 meter och pyramiderna kunde bestå av 3 miljoner byggblock.

De mest kända pyramiderna hade döpts till Cheops , Chefren och Mykerinos. Cheops är den största av dem alla. Den har tidigare varit 146 m lång, men efter att toppen på den gick av, har man idag sett att den nu bara blivit 137 m .De tidigaste pyramiderna som hade uppfunnits, hade de fått uppdragna år 2150-2680 f. kr.

En annan slags skulptur är sfinxen. Den ska föreställa en varelse med ett människohuvud och en lejon kropp. Den ligger i staden Giza. Likaså gör de flesta av pyramiderna. De lyckades att dra upp sfinxen för 4500 år f. Kr. En gång förr i tiden, i Egypten, hade  det funnits en drottning som hette Kleopatra. Det sägs att hon badade i mjölk för att få en frisk och len hy. Det har också funnits en gammal faraon som hette Tutankhamon. Hans grav finns på det Egyptiska museét.



I det gamla Egypten, innan de började att använda deras vanliga skrivstilar, använde
de hieroglyfer. Det är olika symboler och tecken som motsvarar olika bokstäver.
Det kan vara saker som har olika former eller betydande djur. Det finns en plats som
kallas för Konungarnas dal. Där har gamla faraoner i det gamla Egypten begravts.
Det senaste gravfyndet var faraonen Ramses XI. Kropparna är ännu  bevarade och
har gjorts som mumier.

Det sägs att många av de “typiska” maträtterna i landet har haft sitt ursprung bland
annat från Turkiet. Man kan också se spår av den persiska, libanesiska och grekiska matkulturen. På grund av den islamska kulturen i landet äter de inte så mycket  griskött.
Det förekommer mycket linser och bönor. Det finns t. ex. en maträtt som heter Fuul,
som består av mosade och kokade favaböner som de ofta äter med brödet Shammy,
som liknar pitabröd. Det finns en snabbmatsrätt som är ganska vanlig, som heter Shawarma. Den innehåller grillat kött eller kyckling. Den kan också innehålla kebabkött.
Det finns också många olika drycker. Bland annat Egyptens national dryck, Karkadé. Det är ett slags té med hibiskus smak.

Hoppas du lärt dig någonting under vår resa i Egypten!


AV Isabella 5A

Länkar : www.egyptenresan.se
              www.ikairo.se

2 kommentarer:

  1. Din text var jätte, jätte bra Isabella! Den här har du verkligen kämpat med! Jag tror inte att jag hittade ett enda stavfel i din långa text. Om du fortsätter så här så kommer du kanske att få bästa betyg i 6:an. Jag tycker att du ligger på trappsteg nummer 4 (högsta)!

    Snyggt jobbat! Jag lärde mig väldigt mycket om Egypten, det var jätte intressant.

    //Felicia ;D

    SvaraRadera
  2. Jag håller med Felicia! Det märks att du lägger ner tid och gör uppgifter med ansvar och noggrannhet. Du har tydligt beskrivit din fakta som var både många samt detaljerade! Du beskriver även begreppen väldigt bra när du förklarar vad orden betyder. Om jag kan ge dig ett tips är att när du skriver så här långa texter med fakta kan det vara skönt för läsaren att få underrubriker som stöd ex, historia, kultur m.m härligt Isabella!!

    SvaraRadera