måndag 29 april 2013

Mars


Vatten på Mars
Mars är en av dom planeter som mest liknar jorden och många har trott att det finns liv där. Många astronomer har studerat Mars och har längre trott att det fanns rinnande vatten på planeten. Men senare marsfärder har bevisat att det inte fanns rinnande vatten där. Många rymsonder och robotar har skickats ditt för att  gräva och har tagit bilder. Men robotarna har också hittat is och man har kommit fram till att det har funnits vatten på Mars.

Gravitation
Mars är mycket mindre än Jorden och har en mycket svag atmosfär vilket både gör att det inte finns luft där och att det är mycket låg gravitation. Bara o,4ggr (gravitationsnivå).
Mars har också två månar som heter Phobos och Deimos. Månarna är potatisformade så det är stor chans att det bara är uppfångade astroider.

Krigets planet
För länge sen i Grekland trodde man på olika gudar. Nu kallas det Grekisk mytologi. Men då trodde man att Mars var krigsguden Ares planet. Man trodde att den röda färgen var blod från alla Ares offer.
Idag vet man att det inte finns såna gudar men man vet också att Mars är öde

Rymdsonder
Många Marsresor har gjorts. Och visa var framgångsrika. Man har länge pratat om kolonisering av Mars. Men att en människa skulle åka till Mars är en mycket svår expedition. Man har gjort experiment om hur det skulle gå om ett antal människor är instängda tillsammans i cirka två år. Det har visat sig att personer som var bästa vänner blir arga fiender. Och om någon av dom plötsligt skulle bli sjuk så skulle man behöva en utbildad kirurg och en operationshal i skeppet. Och hur skulle det gå att operera en person utan gravitationn?

Källor: Rogobyn ock Faktabanken

2 kommentarer:

  1. En bra text theo du sammanfattade bra.

    Försök att förklara lite svåra ord. (Vad hette de bästa vännerna och vad gjorde de för att bli ovänner)

    Jag visste inte att mars hade två månar. Jättebra text Theo!

    SvaraRadera
  2. Jag är imponerad! Bra text Theo! Du har lagt ner tid på din text då du läst igenom noga och hade en bra stavning samt att du hade underrubriker som gjorde det lätt att följa din text. Du gjorde även en smart avslutning genom att ställa en fråga så man blir sugen att veta eller fundera mer om ämnet! Bra Theo!!!!

    SvaraRadera