måndag 29 april 2013

Bodens Fästning


Bodens fästning var den viktigaste delen av Sveriges försvar eftersom Ryssen kommer uppifrån så om Ryssen kom förbi Bodens fästning så var det bara att invadera Sverige. Men för att man skulle komma förbi så krävdes det att men skulle komma förbi 100 militärer, taggtråd och splitter bomber som var laddade med skrot t.ex. Spik och Bly . Det var det största projektet inom det militära i Sverige och 1 av dom 10 största i värden. Vi gjorde en enorm investering på Bodens fästning och vi kunde som mest mobilisera upp till en halv miljoner militärer. Det var 112 byggnader totalt och det bestod av 5 fort och det skulle få plats 500 personer i flera veckor per fort så om alla forten var fyllda så blev det ca 2500 man. Vi var ett av det militeriserade länderna i världen. Allt är gjort för hand för det fanns ingen elektricitet då. Det var bemannat dygnet runt och man började bygga 1901 och det var klart vid 1939 totalt ca 38 år. Man kunde vara där flera veckor men redan efter några år var det redan omodernt. Det var som lägenheter under jorden. Men den fyller ingen funktion idag för 1998 avslöjades det. Det var ett svårt beslut för militären men det var redan förmånga som visste om det då. En av de fem forten heter Röd bergsfortet.

KÄLLOR: SVT OCH RODBERGSFORTET.SE

2 kommentarer:

  1. Du har beskrivit den olika fakta du fått reda på jättebra. Det märks att du lagt ner tid på texten. Om du vill tänka på något till nästa gång så kan du beskriva orden lite mer, för det var ganska många svåra ord som jag inte riktigt förstod... ;)

    /Fanny

    SvaraRadera
  2. Jag håller med Fanny! Du kan tänka på att beskriva dina begrepp mer för du använder väldigt svåra ord. Jag saknade även årtal. När attackerade Ryssland oss? Tänk på att läsaren inte vet någon bakgrundsfakta när du skriver. Var övertydlig! Men det var spännande och bra fakta du hittat... Vill veta mer känner jag! Bra Liam!!

    SvaraRadera