måndag 29 april 2013

Hades


Grekernas Jävul är Hades och han bor i underjorden. Innan han gick ner till underjorden lika kallat som Hades så fick han en osynligshetshjälm av de tre cykloperna och hans bröder Posejdon och Zeus. Men Posejdon fick treudden och Zeus fick blixtarna. En sak var så tråkigt för Hades han fick leva i ensam het för han var inte välkommen till himlen. Då en dag som var speciell för Hades han fick syn på Persefone dotter till hans syster Demeter, hon var vid en springa i marken, men inte vilken springa somhelst det var en ingång till underjorden. Och då tog han chansen att ta henne, så då fick hon bo där i några år. Men det ville inte Demeter och hon letade över allt men hon hittade henne, Eftersom hon var jordbrukets och odlingens gudinna så gick all odling åt pipan. Sen anade Zeus att Hades var inblandad i det hela så de gick ner till Hades och tog tillbaka Persefone, trodde dom. För innan hade Hades tvingat i sex granatäppel frön i Persefones mun och då var hon tvungen att vara halva året hons Hades och andra halvan hos sin mamma, så skapades vintern, hösten, sommaren och våren. På sommaren och våren var Persefone hos sin mamma och av glädjen så blev det sommar och vår, men när hon skulle vara hos Hades så blev det vinter och höst av  Demeters sorg.    

Källor:
www.Ungafakta.se        


2 kommentarer:

  1. Hejsan! Jag tycker att du har skrivit en väldigt bra och intressant faktatext med mycket fakta. Du har fått med många bra begrepp. Den är väldigt rolig att läsa och du har skrivit en lagom lång text. Ett tips är att du kan dela upp texten i mindre delar. Du kan också tänka på att inte göra så långa meningar.

    SvaraRadera
  2. Jag håller helt med Isabella, hon har gett dig många värdefulla tips på vad du kan tänka på. Du har berättat historien om Hades på ett lättförståeligt sätt. Jag lärde mig mycket! :) tack!

    SvaraRadera