måndag 29 april 2013

Venedig



Venedig ligger i det stövel-formade landet Italien. Det är en stad full med kanaler. Staden vilar på pelare som sitter fast i botten, nere i vattnet, och varje år sjunker staden en liten bit.


I Venedig kan man inte köra bil. Istället för bilar kör man motorbåtar, som kallas Vaporetti. Taxibåtar och Gondoler, finns i Venedig, istället för taxibilar. Gondoler är avlånga svarta båtar, som oftast män, står upp och ror i. Dem har jättebra balans. Det är lyxigt och väldigt dyrt att åka Gondol. Det kan kosta ca 1000 kr.

På Markusplatsen i Venedig står ett högt torn som heter Kampanilen. Det var ett vakttorn som man en gång i tiden hade för att hålla utkik, och för att kunna se om det skulle komma några fienden. Men kl:10 den 14:e juli år 1962, rasade plötsligt tornet. Det blev bara en stenhög kvar. Det fantastiska var att ingen människa dog, eller ens skadade sig. Det var bara torn-vaktens katt som dog. Nu står tornet upp igen. Venedigs egna symbol är ett bevingat lejon och ett sådant satt högst upp på Kampanilen, och gör också det nu. Napoleon kallade Markusplatsen/torget, “Europas vackraste salong”.

Men även i vackra städer finns det problem. Byggnader skadas av översvämningar och luftföroreningar. 1966 kom ett problem. Oljetankar läckte och vattnet i kanalerna steg ca 2 m. Vilket ledde till föroreningar i vattnet, och kraftiga översvämningar.                                                  

Kanal-staden är även känd för sin filmfestival och karneval som förut hålldes årligen. Sedan glömdes traditionen bort. Med dräkter och masker återupplivade man år 1979 den gamla traditionen. Så det finns många masker och dräkter att köpa i Venedig.

Venedig har hela 20 miljoner mesökare årligen, och det är inte så konstigt att att många reser långt för att se denna vackra plats.


Källa nr. 1: www.worldofmarie.com

Källa nr. 2:
Bok namn: Vendela i Venedig
Författare: Christina Björk och Inga-Karin Eriksson
Förlag: Rabén & Sjögren                                                                                      Av: Felicia 5a
Tryckt: I Italien år 1999

4 kommentarer:

  1. Bra text Felicia. Det märks att du lagt tid på den. Du borde ha något större text. Men annars var den jätttebra

    SvaraRadera
  2. Hej Felicia! Jag tycker att du har skrivit en väldigt bra faktatext. Du har ett bra ordförråd och får alltid med mycket fakta i dina texter.
    Jag har nu lärt mig mycket om Venedig! Du kan säkert bli en författare när du blir stor! Du skrev väldigt bra!

    // Isabella =D

    SvaraRadera
  3. Tack! Jag försökte ändra storlek men det gick inte;)

    SvaraRadera
  4. Håller med dina kamrater! Oj vilken bra faktatext! Det märks att du tycker om att skriva och lägger ner tid på att hitta viktig fakta. Du har även angett dina källor på ett ypperligt bra sätt. Så gör man källhantering på högskolor! Ett tips du kan få är att i fakta texter undviker man att skriva förkortningar. Ord som cirka (ca) eller meter (m) skriver man ut med bokstäver. Toppen Felicia!

    SvaraRadera