måndag 29 april 2013

Röd pandan


Den Röda pandan lever i Asien,Kina,Nepal och Indien. Pandan är släkt med tvättbjörnen en med jätte pandan.Men både Röd pandan och jätte pandan älskar bambu och precis som jätte pandan och isbjörn har den päls under tassarna.På latin heter Röd pandan  Ailurus Fulgens. Röd pandan kan vara 8-10 år gamla och att familjen heter Ailuridae.

Pandans päls är lång och tjock, svart på magen och röd brun på ryggen. Ansiktet är vitt och lite rött. Panda kallas också för liten panda,eldkatt och björnkatt. Röd pandan hänger mest i bambu/träd.

För att hålla värmen och för att undvika att halka på våta grenar klurar den röda pandan ihop sig och lägger den randiga svansen över ansiktet  som skydd mot kylan.
Den röda pandan är lite blyg och skrämms väldigt lätt och det finns 1245 röda
pandor kvar i dom länderna.

Av Solin.
Källor  www.kolmarden.com www.pandaplanet.se.

4 kommentarer:

  1. Du skriver dina egna ord.
    Mycket fakta

    Stavningen kan du kolla på.

    SvaraRadera
  2. Jag håller med "musik". Du behöver läsa igenom din text flera gånger noga och långsamt så du hör vad som behövs ändras. Du kan även be någon annan läsa igenom dina texter, tillexempel en kompis.
    Du har fått med spännande fakta, jag visste inte ens om att det fanns ett djur som hette Röda pandan. Varje dag lär man sig något nytt och idag lärde du mig det!

    SvaraRadera
  3. Tack så mycket alla

    SvaraRadera