torsdag 7 november 2013

Kemiprov v.46

Vi har under ett antal veckor haft kemi i skolan. Vi har gjort laborationer, experimenterat och läst och diskuterat fakta. Om en vecka kommer du att få ett prov i kemi för att testa dina kunskaper. Denna vecka utgår matteläxan då jag vill att du ska fokusera på kemiprovet. Du kommer att få hem kemiboken som jag vill att du läser igenom, gärna högt för någon. Idag på lektionen fick ni även skriva instuderingsfrågor till texten. Använd dessa och försök besvara frågorna ordentligt. Plugga gärna med en kompis eller be mamma och pappa förhöra dig. Du får självklart ta med dig dina egna anteckningar du gjort hem för att läsa på. På bloggen kommer jag att lägga upp länkar till de filmer vi har sett om du vill repetera hemma och se de igen. Du får se de hur många hur gånger du vill! Viktigt är att du ska kunna berätta och förklara naturvetenskapliga fenomen på ett enkelt och förståligt sätt. Frågorna kommer vara "öppna" vilket betyder att du kommer själv få förklara och beskriva mycket på provet. Ju mer du kan desto mer detaljerad och noggrann kan du vara i dina beskrivningar.


 Lycka till!



Betygskriterier Eleven har //...// kunskaper om materiens uppbyggnad och egenskaper och andra kemiska sammanhang och visar detta genom att //...// dessa med kemins begrepp.

 E - grundläggande kunskaper, ge exempel på
C- goda kunskaper, förklarar och visar på enkla samband
A- mycket goda kunskaper, förklarar och visar på enkla samband inom dessa och något gemensamt drag med god användning av kemins begrepp.

 Du ska kunna berätta om: 
- atomer, molekyler
 - grundämnen
- ett ämnes olika faser, partiklarnas rörelser i fasövergångar
- skillnaden på en blandning och en lösning

 Eleven kan även föra //...// resonemang om uppbyggnad och egenskaper hos luft och vatten och relatera detta till naturliga förlopp som fotosyntes och förbränning.

 E- enkla resonemang
 C- utvecklade resonemang och relativt väl underbyggda resonemang
A- välutvecklade resonemang och väl underbyggda resonemang 

Du ska kunna berätta om: 
- Vatten: egenskaper och kretslopp, ord vid fasövergångar
- Luft: egenskaper, sammansättning
- Fotosyntesen
- Växthuseffekten


Länkar till bra kemifilmer:
Kayos-krita, UR.se

Kemi nästa, UR.se


Instuderingsfrågor
era egna frågor till texten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar